Erik Hedin

onsdag 16 december 2009

Perfekt läsning för kommande helger - Zeldaboken!


Idag fick jag ta emot Zeldaboken ur författaren Åsas hand. Boken som också har fina bilder tagna av Ulla Montan handlar om Åsas första år med sin Powder Puff Zelda. Tankar kring hundägande, även på ett andligt plan tas upp i boken. Fick idag det glädjande beskedet att även jag har fått den äran att bli citerad i boken! Tack Åsa för denna fina gåva och att jag har fått nöjet att lära känna dig. Naturligtvis också en stor ära att jag har fått avporträttera Zelda! Nu är julens läsning räddad. Boken finns att köpas där böcker säljs och till ett bra pris hos http://www.adlibris.com/

Chinese Crested - Hairless, Kinesisk nakenhund


Etiketter:


Detalj

måndag 14 december 2009

HUND 2009 - Svenska Kennelklubbens internationella utställning


Det blev en späckad helg med tavlor att visa upp och hundutställning att delta i. I Robust hundburars monter visade jag exempel på mina hundporträtt. Anders som driver detta framgångsrika hundbursföretag är tillsammans med Ninnie som driver SmallToBig (där ni daglig dags kan se mina hundporträtt representerade). Anders och Ninnies monter låg vägg i vägg och där var det ett myller av besökare som strömmade till under hela helgen. Nya och gamla vänner och kunder fick jag återse och med min hund Faris goda utställningsresultat (BIM med Cert och CACIB) blev helgen fulländad! Tack Anders och Ninnie, arrangörer och alla härliga hundälskare som vi fick träffa under en otrolig givande helg i hundens tecken!


Vännerna Ninnie, Charlotte och Anna i montern bredvid. Ninnie driver SmallToBig på Kungsholmen i Stockholm, affären fylld av hundkäder, koppel, halsband mm som dessutom är ett populärt hundcafe', http://www.smalltobig.se/ Anna som saluför den unika, flytande! hundbollen Waboba fanns också i monten. Det unika med den flytande Wabobabollen (som Fari älskar) är att man kan "kasta macka" med den. Den studsar på vattnet och får igång den trögaste av hundar.


Med Faris "extramamma" Charlotte Kihl är det alltid mysigt. Charlotte som till vardags jobbar hos Ninnie på hundcafe't och butiken SmallToBig syr också, under namnet C-touch, http://www.c-touch.se/ Båda blir bra på bild, minst sagt!


Man måste ta igen sig emellanåt en intensiv helg som denna. I montern där jag visade mina hundporträtt (Robust hundburar) fick Fari ett eget litet bo. Anders visade företagets, http://www.robusthundburar.se/ gedigna och snyggt designade hundburar. När Fari inte orkade hänga med blev det en tupplur i den rymliga och fina buren.


Sofia hade kommit hela vägen från Sundsvall med Faris syster Geisha som hon ställde med gott resultat. De båda syskonen är lika som bär, Fari är bara storleken större. Båda lika fina men måste erkänna att Geisha är sötare!


Jag med Fari som ger sin syster Geisha en öronpuss.


Fari fick dagens hanhundscert och vid varje utställning gör han mig stolt. Tänk att denna hund som till vardags är mest känd för att hitta på diverse rackartyg under namnet "Faribus" helt förvandlas i utställningsringen. Hunden som för några dagar sedan lyckades sno åt sig tre!!! morotskakor på hundcafe' är som förvandlad och med högburet huvud världsvant seglar runt i ringen som om det vore det mest naturliga. Gissa om jag är stolt?!


Bäst i rasen stod mellan Fari (Yebellis Fellini) och en tik från Kennel Skogsvilles. Vann gjorde tiken men om man dömer av publikens gensvar i form av applåder borde Fari ha vunnit, har vi i efterhand fått höra. Stolta och glada med ännu ett Cert, BIM och CACIB vid Faris unga ålder är vi mer än nöjda med dagens utställningsresultat!

Domare var Gunnar Nymann ifrån Danmark.


Josefin Crafoord, vars Chihuahua Anneli jag har målat ett porträtt av hade med sig hela familjen till Älvsjö. Anneli fick stanna hemma så Josefin fick "gosa av sig" på min Fari. När jag berättade om nya lokalen, kommande utställningar och mitt samarbete med inredaren Ann-Sofi blev hon uppspelt och jag lovade henne inbjudan och att hålla henne underrättad om kommande utställningar och projekt. Josefin har också burit hatt och smycken designade av mig. Ett kärt återseende och med glada Josefin på gästlistan blir det alltid extra festligt!


En av de tävlande i Best in Showfinalen var den här ståtliga Storpudeln. En riktig showhund som seglade in i ringen som om han ägde hela utrymmet från första stund. I finalen fick vi bl.a se Jack Russell terrier, Flat coated retriver, irländsk röd setter men vinnare blev...


Den ursvenska hundrasen Västgötaspets! Verkligen roligt att denna hundras blev Best in Show och slog de raser som oftast ses som vinnare. Det blev en härlig, intesiv helg med massor av glada möten och positiva upplevelser!

torsdag 10 december 2009

Änglarna har landat på Polhemsgatan


Nu är Ann-Sofis och min julskyltning färdigställd. I ett område med strikta arkitektkontor, bagerier och frisörer blir våra fönster ett romantiskt och vackert inslag i stadsmiljön. Vid onsdagens glöggkväll fick vi möjlighet att presentera oss för och träffa husets bostadsrättsinnehavare. Grannarna gav oss många fina komplimanger för julskyltningen och de tycker att kombinationen med möbler, inredning och konst är en fullträff. Nu är det alltså bara att se vart vingarna bär! Bild: Änglarna på plats i lokalen, på den förgyllda rokokostolen vilar julankan som Ann-Sofi döpt till Tottis. Obs! Ankan har jag själv skulpterat i frigolit och är inte en uppstoppad dito.

Fönster nr.1


Fönster nr. 2


onsdag 9 december 2009

CC - Dagens hundras


Idag blev det total fokus på rasen CC. Denna korta benämning av Chinese Crested har jag fått lära av författaren och Professorn Åsa Nilsonne. Kort och konsist istället för de olika namnen för skiftande hårlag, storlek, benlängd mm inom rasen som existerar. Det är inte lätt att komma ihåg rätt namn på rätt hund inom denna ras. Det finns den hårlösa varianten (dock hår på huvud, svans samt "damasker" av hår på ben. Denna variant kallas allmänt för nakenhund, nakenfis eller hairless. Den variant med fluffig täckande päls (som Zelda) heter Powder Puff (pudervippa), ibland rätt och slätt Puff. Om jag förstått rätt finns båda varianterna med en mer "vinthundslik" kroppstyp med långa ben som kallas "rådjurstyp". Den mer satta kroppstypen benäms Cobby (tror jag). Har inte riktigt förstått den blandning av svenska och engelska namn i hundvärlden. Detta existerar ju inom alla rasgrupper. Man säger ju Greyhound "på svenska" men å andra sidan italiensk vinthund, vilken på engelska namnges Italian Greyhound... Idag fick vi se Åsa och Zelda i morgonsoffan på Tv4 Nyhetsmorgon där hon så fint berättade om relationen till våra älskade hundar och tillsammans med Zelda, "Puffade" (där fick jag till det!) för Zeldaboken som just kommit ut, äntligen! Hade idag också en trevlig träff med Mirja för att stämma av och diskutera porträttet jag håller på att måla av hennes nakehund, den mysige Felix (se bilden). Det gällde bl.a val av blå nyans till bakgrunden. Jag tycker vi döper 10 December till den officiella CC-dagen. Alla härliga nakna som påpälsade Chinese Crested alldeles egna dag!

söndag 6 december 2009

Ses vi i helgen?


I helgen är det mässan i Älvsjö som gäller och Hund 2009. Mina hundporträtt kommer att kunna ses i min vän Anders (Robust hundburars) monter, eller om det blir i Ninnies (SmallToBigs) monter. Även Stockholms Hundkapplöpningsklubb vill att jag visar porträtt på vinthundar i deras monter, bestäms i veckan om så blir fallet. Hur som är det ju roligt att bli tillfrågad och bekräftad. Att så många tycker om mina hundporträtt gör mig alltid lika glad!

Bild: Borzoi-vinthundarnas Konung, eller mer passande-Tsar!


Fari hänger med och ställs ut på Söndag.

fredag 4 december 2009

Nytt lägeNu har jag flyttat in i den nya lokalen! Här kommer jag att husera tillsammans med inredaren Ann-Sofi Ljusberg. Med ett härligt läge nära vattnet och strandpromenaden vid Norr Mälarstrand blir det perfekt för både kreatörer och kreatur, förlåt, hundar. Här kommer jag att kunna bjuda in kunder och hundar när porträtt skall målas. Vi kommer även att ha utställningar med olika teman i lokalen så det blir mycket att se fram emot nästa år! Det blir spännande inredningsuppdrag, design, porträttmåleri och annat spännande i en positiv och kreativ arbetsmiljö med högt i tak. Bild: Fari har redan hittat en perfekt sittplats på första parkett där han kan hålla koll på läget utanför!


Några dagar i norrlandsskogen, ett auktionsfynd och lite fantasi resulterade i denna vår första "julskyltning". Känns representativ för Ann-Sofis och min smak, en vurm för antikviteter men samtidigt med ett oväntat inslag. Tror inte många rokokobyråer i Stockholm fyllts med mossa, lingonris, enris och lummer? I fönstret skall även två stora änglar hängas upp. Med detta hoppas vi kunna sprida lite julkänsla på nedre Kungsholmen, närmare bestämt Polhemsgatan.


Närbild på den lilla Nissen som bosatt sig i byrån!


Sammetskudde med gulddekor. Starka härliga färger och guld i form av kuddar, några möbler samt tavlor kommer utgöra stommen vid vår första utställning i den nya lokalen. Planeras att äga rum i Februari/Mars. Både Ann-Sofi och jag älskar färger, antikviteter och färgstarka uttryck. En uns humor sätter den där extra personliga prägeln. De vackra banden kommer även att räcka till en majestätisk och färgrik kollektion hundhalsband!

© Erik Hedin. All rights reserved.